Det svåraste någonsin

Det är över tre och ett halvt år sedan jag var frisk. Det senaste året har jag varit sjukskriven. Jag är fortfarande mitt uppe i det svåraste. Vändpunkten har ännu inte kommit. Drömmen om att bli helt frisk är fortfarande bara en dröm som jag knappt vågar tro på. (Mer om min skadesituation kan du läsa HÄR.)

Jag kämpar varje dag för att stå ut med smärtor och begränsningar. Jag kämpar med en svår rehabiliterings och behandlingsprocess. Min kropp kämpar för att försöka läka, återhämta och återuppbygga sig. Det är ett projekt som handlar om att laga något som har varit trasigt länge. Ett svårt, komplicerat och slitsamt projekt.

Det går långsamt. Dagarna, veckorna och månaderna går med en knappt synlig förändring. Hinner jag bli lite bättre, väntar ett bakslag inte långt borta. Det känns som om allt står till. Allt flyter ihop i en enda grå massa av bassängträning med flytväst, stretcha hit och töja dit och sedan om igen, piller till frukost lunch middag, micropizza och matlådor, oändligt med teveserier på netflix, läkarbesök igår idag och i morgon, försöka somna till värken som mumlar i örat, försöka vakna och omfamna en ny dag med samma innehåll medans värken långsamt sprider sig som ett gift i kroppen.

Samtidigt som mina jämnåriga vänner tar körkort, festar, bygger muskler på gym, reser jorden runt, får arbetslivserfarenhet, börjar studera, flyttar till nya platser, blir vackrare och härligare människor, upptäcker, utvecklas och lever livet. Så som man borde, om man är 20 år. Det är mittpunkten. Höjdpunkten av ungdomen. Där alla hittar sig själva och sin plats här på jorden.

Inte jag.

Men samtidigt har den här upplevelsen lärt mig att livet är mer komplext än bilden jag målade upp här ovan. Ingen kan leva ett perfekt liv. Det finns ingen garanti, inget skyddsnät, inget som räddar oss om ödet plötsligt bestämmer sig för att vända upp och ner på allting. Ingenting är självklart, ingenting kan tas för givet.

Men det känns inte lättare för det. Eller mer rättvist. Ja, detta ger mig massor av lärdomar. Men det är inte rätt tid att reflektera över mina lärdomar just nu. Inte än. När allt är över kanske jag kommer kunna se tillbaka på detta med mindre bitterhet. Kanske till och med med stolthet. Jag kanske kommer vara visare, mer tacksam och livsbejakande. Men det är inte över än. Just nu är jag mitt uppe i det.

Jag vill ge upp. Jag kan inte ge upp. Jag måste fortsätta, men jag kan inte fortsätta. 

Det här är det svåraste någonsin.

16 reaktioner till “Det svåraste någonsin

 1. Stor kram. Jag tänker ofta som du – att det är just nu man borde LEVA livet, inte slita för att bli frisk.

  Men en dag kommer vår dag. Och vi har blivit väldigt kloka på vägen.

  Och vi fortsätter kämpa även när vi inte orkar mer…för vad är alternativet?

  Heja dig.

  Gillad av 1 person

 2. Åh vilken vacker text. Blev helt gråtfärdig. Så pricksäker och träffar rakt in i hjärtat. Fina du. Jag tänker ofta på dig och din vackra blogg. Inlägget du skrev tidigt om hur stor betydelse bloggen fått.. känner igen det så mycket. Skriv ut dina tanka, dela, låt kreativiteten läka.. och var ynklig. Det är så okej. Vi är fler härute som också värmer mikropizzor, käkar piller, går till läkare var och varannan dag och kollar igenom hela Netflix utbud. Vi kan tänka på varandra ❤ KRAM

  Gillad av 1 person

  1. Tack tack TACK för din kommentar, åh så glad jag blir!! Det är helt fantastiskt att vi kan stötta varandra här i bloggvärlden. Skönt att känna att man inte är ensam. Vi kommer klara detta, stor kram till dig ❤️

   Gilla

 3. Finaste Amandis, vad du skriver gripande! Jag önskar verkligen det fanns något jag kunde göra så jag kunde ta hälften av din smärta.
  Du är aldrig ensam, en dag är det slut på alla piller, flytvästar och läkarbesök. Kram min bästaste vän ♡

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s