RECENSION | ”Americanah” av Chimamanda Ngozi Adichie

americanah.png

Handling (inga spoilers):

Ifemelu och Obinze är ett ungt par från Nigeria som drömmer om Amerika. Men när Ifemelu flyttar dit för att studeria, blir det verkliga Amerika som ett slag i ansiktet. Ifemelu möts av ett komplicerat och stökigt samhälle, präglat av rasism. För första gången tänker hon på att hon är svart.

Obinze tar sig också ut i världen, men det blir inte heller som han tänkt sig. Han hamnar bland Englands toaletter som städare, fast i de papperslösas mardrömslika limbo.

Efter många år med nya erfarenheter, återvänder de båda till Nigeria. Och trots att så många år har gått, älskar de fortfarande varandra. Men är det försent för deras kärlek?

Tema:

Det är en bok som exploderar av åsikter och budskap, med huvudtemat rasism. Andra ämnen som tas med är (bland annat) feminism, hur välgörenhet blir ett sätt för rika att polera sina egon, den trendiga hälsohetsen, bristen av mångfald inom skönhetsindustrin och klasskillnader.

Mitt omdöme:

Det är en lärorik bok som intresserar, engagerar och uppmärksammar. Adichie lyfter ämnen som de flesta inte vågar prata om, obekväma ämnen som samtidigt är extremt närvarande. Adichie skriver också med mycket humor och kärlek. Hon fångar det mänskliga. Som att huvudpersonen Ifemelu, en ”stark” tjej, också är kapabel till sårbarhet. Hon äter choklad när hon är ledsen, är rädd för att misslyckas och faller för kärleken. Det här är riktigt bra läsning.

HÄR kan du köpa boken på Adlibris // HÄR kan du läsa fler av mina bokrecensioner


Nya inlägg här på bloggen varje onsdag. Tack för att du vill läsa och välkommen tillbaka! ❤

8 reaktioner till “RECENSION | ”Americanah” av Chimamanda Ngozi Adichie

 1. När du skriver så känns de verkligen som att läsa baksidan på en bok eller en recension som publicerats i nån tidning. Mycket proffsigt!!

  Keep it up !!

  Gillad av 1 person

 2. Hej! Har läst boken, fick den rekommenderad av en vän som slukar mycket litteratur.
  Personligen blev jag lite besviken, jag menar inte att alla historier måste sluta lyckligt men med en så stark inledning och så många trådar att dra i tycker jag den mot slutet tappar fart och blir ganska platt. Den lämnar mig med fler frågor än svar men inte på det där utmanande sättet utan mer som ett ”men”…

  Gillad av 1 person

  1. Hejhej!! Jag förstår vad du menar, ibland blev storyn lite utdragen. Det kändes som om huvudgrejen i boken blev politiken och budskapen, att Adichie ville få fram en poäng, snarare än att berätta en bra story. Då kanske den fick lida lite där. Av Adichies böcker är det kanske den jag gillar minst!

   Vad roligt att du ville berätta din syn på boken! 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s